Slobodna država Istra - Stato libero dell'Istria

ponedjeljak, 05.01.2009.

Diskriminacija - Demilitarizacija Istre

Rt kamenjak - zaštićeni park prirode
Što povezuje mirnu i ujedinjenu Europu, vojne vježbe i zaštićen park prirode? :
4) U zakonom zaštičenom parku prirode Rt Kamenjak održavaju se vojne vježbe, a ministarstvo obrane ucjenom lokalnih vlasti ustraje da situacija takva i ostane.
Činjenice:
• U skladu s postojećim stupnjem zaštite, prijedlog prostornog plana iz 2004. godine nije predviđao mogućnost korištenja zakonom zaštićenog područja - parka prirode Rta Kamenjaka kao vojnog poligona.
• Ministarstvo obrane Republike Hrvatske nije željelo odustati od vojnog poligona na Kamenjaku pa nije dalo suglasnost na prijedlog prostornog plana iz 2004., uvjetovavši ju izmjenama plana odnosno dozvoljavanjem vojnih aktivnosti u zaštićenom dijelu prirode.
• Tako su, u zonama posebne namjene na Kamenjaku sada ipak dopuštene vojne vježbe, u plan su uvrštene ceste i parkirališta za vojna vozila, dopuštena je rekonstrukcija i održavanje postojećih građevina za potrebe vojnih aktivnosti. a namjena šuma posebne namjene na Kamenjaku, osim edukativne i rekreacijske, sada postaje i "za potrebe obrane".
• MORH je suglasnost na tako izmijenjeni plan dao krajem 2007. godine. Zbog dijelova plana koji su naknadno izmijenjeni i nisu prošli javnu raspravu (vojne namjene), organizirana je ponovljena javna rasprava u trajanju od cijelih 8 dana i to od 31. ožujka do 7. travnja 2008. - bez javnog izlaganja.

Zaključak:


• Iako je proglašen parkom prirode još 1996. godine , te se na tom području planira proglašenje florističkog rezervata, dva posebna rezervata u moru i posebnog paleontološkog rezervata, zakon očito ne sprječava vojne aktivnosti na sastavnom motivu velikog dijela istarskih razglednica koje nas predstavljaju u svijetu turizma.
• Žalosno je da vojne aktivnosti nastavljaju biti prioritet za društvo i u vrijeme mira i nepostojanja bilo kakve realne prijetnje nacionalnoj sigurnosti zbog koje bi najvrjednije dijelove prirode trebalo žrtvovati.
• Žalosno je da su i Ministarstvu zaštite okoliša i Ministarstvu kulture (nadležnom za zaštićene dijelove prirode) vojne vježbe u zaštićenim dijelovima prirode sasvim prihvatljive premda je na području Rt-a Kamenjak zabranjeno kampiranje i loženje vatre,te branje biljaka i vožnja van označenih puteva
-> Što se smije, a što nesmije u Parku prirode Rt Kamenjak

05.01.2009. u 21:58 • 3 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv


Komentari da/ne?

Opis bloga

Image Hosted by ImageShack.us


Osnovni cilj - edukacija mladih o ključnim problemima u Istri - bez filtriranja informacija u masovnim medijima i bez dlake na jeziku!





Mladi za istarsku autonomiju

Sadržaj:

01 Tko smo mi?

02 Temeljne istarske vrijednosti

03 - Diskriminacija Istre - Prometna i (cestovna) infrastruktura

04 - Diskriminacija Istre - (visoko) školstvo

05 - Diskriminacija Istre - Gospodarska eksploatacija Istre

06 - Diskriminacija Istre - Demilitarizacija Istre

07 Povijest Istre - 1 dio

08 Povijest Istre - 2 dio

09 povijest istre - 3 dio

Naučimo se čitati novine, razmisliti i paziti što piše u člancima (podebljani su zabrinjavajući podatci):

01 Glas Istre - Prijedlog državnog proračuna i Istra 2009

02 Glas Istre - Usvojen državni proračun i Istra

Linkovi

Facebook grupa:
~3100 članova

-> Istra - samostalna država

Facebook page:
~1700 podržavatelja

-> idea for Republic of Istria