Slobodna država Istra - Stato libero dell'Istria

ponedjeljak, 17.11.2008.

Temeljne istarske vrijednosti

• Povijesna zbivanja nesumljivo su višestruko utjecala na stanovništvo Istre , a okolnosti prečesto odlučivane u nekim daljnim mjestima dovodila su Istru u situacije razdvajanja i netrpeljivosti.
• Istra je međutim pokazala nesumljivu otpornost prema razdvajanju i nepobitno jedinstvo pri stvaranju nezavisnog i često neutralnog mišljenja oko mnogih političkih i kulturoloških situacija.
• Istrijan danas može i mora biti geografski pojam stanovništva koje je pristiglo iz različith vremena i različith krajeva svijeta.
• Kroz ta previranja i doseljavanja Istra ostaje na razmeđi izmedu Jugoslavije i Italije stvarajući poseban odnos prema sumještanima i određenu svjesnost prema zajedništvu.
• Često su se jasno i nedvosmisleno zatvarala vrata pred mržnjom i netolerancijom, a svako tko je širio razdor među multikulturalnost, to bogatstvo Istre bivao je izdvojen iz većine, odmetnut od načela suživota.
• Mladi za istarsku autonomiju čvrsto stoje pri želji da se tradicija suživota i tolerancije nastavi i proširi,te jednako dobrodušno prihvaća različitost na svoju stranu.
• Opterečeni centrom moći koji se uvijek nalazio negdje drugdje narod Istre sazdan od višestoljetnih prihvaćanja različitosti, stvorio je vlastitu sliku i želju za odlučivanjem o svome kraju.
• Iz tih razloga sazrijevanja društva modernom razmišljanju, Istra čvrsto stoji iza liberalanih pogleda koji neće nikoga osuđivati zbog rase, vjeroisposvjesti ili seksualne orijentacije, već prihvatiti svakog stanovnika Istre da zajedno odluči i stvori lijepši kraj i ugodniji životni standard za sve koji u njemu žive.

17.11.2008. u 21:02 • 1 KomentaraPrint#

četvrtak, 13.11.2008.

Tko smo mi?

Mi smo skupina mladih iz Istre, nismo niti Talijani, niti Slovenci niti Hrvati, svi se osjećamo Istrijanima. Ne pripadamo niti jednoj političkoj stranci. Razlozi pokretanja ovoga bloga je naše nezadovoljstvo sadašnjim stanjem, diskriminacijom Istre na političkom i ekonomskom planu. Zalažemo se za očuvanje istarske kulture, tradicije, načina života, a posebno kulture suživota ili convivenze temeljene na antifašizmu.
Zalažemo se decentralizaciju Istre zbog njenih kulturnih, povijesnih i ekonomskih posebnosti. Tražimo povratak opcije Istrijan kao nacionalnost na sljedećem popisu stanovništva. Naše ciljeve ćemo pokušati ostvariti kroz druženja u obliku raznih fešti/druženja/predavanja/okruglih stolova sa istarskom tematikom, konstruktivnim raspravama. Možda najvažniji cilj ovoga bloga je upoznavanje šire javnosti sa našim postojanjem i djelatnošću.

13.11.2008. u 22:07 • 2 KomentaraPrint#

Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv


Komentari da/ne?

Opis bloga

Image Hosted by ImageShack.us


Osnovni cilj - edukacija mladih o ključnim problemima u Istri - bez filtriranja informacija u masovnim medijima i bez dlake na jeziku!





Mladi za istarsku autonomiju

Sadržaj:

01 Tko smo mi?

02 Temeljne istarske vrijednosti

03 - Diskriminacija Istre - Prometna i (cestovna) infrastruktura

04 - Diskriminacija Istre - (visoko) školstvo

05 - Diskriminacija Istre - Gospodarska eksploatacija Istre

06 - Diskriminacija Istre - Demilitarizacija Istre

07 Povijest Istre - 1 dio

08 Povijest Istre - 2 dio

09 povijest istre - 3 dio

Naučimo se čitati novine, razmisliti i paziti što piše u člancima (podebljani su zabrinjavajući podatci):

01 Glas Istre - Prijedlog državnog proračuna i Istra 2009

02 Glas Istre - Usvojen državni proračun i Istra

Linkovi

Facebook grupa:
~3100 članova

-> Istra - samostalna država

Facebook page:
~1700 podržavatelja

-> idea for Republic of Istria